Bamboe zal in de nabije toekomst een populair en gewaardeerd materiaal worden. Het is niet alleen mooi maar ook stabiel, duurzaam, natuurlijk en gemakkelijk verwerkbaar. Alle materialen die buiten gebruikt worden hebben onderhoud nodig, Bamdura producten zijn daar op geen uitzondering. Het meeste vuil en schimmels hebben een natuurlijke oorsprong en worden niet achtergelaten tijdens het productieproces. Net als alle andere houtproducten zijn bamboe producten niet immuun voor modder en vuil als gevolg van dagelijks gebruik of omgevingsinvloeden. Schimmels zijn de nummer één vijand voor ongeacht hout of bamboe. Nauwgezet onderhoud en het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen zijn van het grootste belang.

Hoe kunt u de levensduur van uw Bamdura® bamboeproducten verlengen...?

Om het vastzetten van schimmels te voorkomen, veegt u regelmatig de oppervlakken schoon. In het bijzonder wanneer er veel pollen in de lucht zweven. (In het voorjaar en late zomer).

Zorg voor voldoende afwatering. Houdt ook uw dakgoten schoon. Indien een dakgoot overstroomt boven een Bamdura product is dat een potentiële voedselbron voor schimmels.

Houdt de ruimte onder de vlonderplanken goed geventileerd, voorkom dat schorsen in de buurt liggen.

Planten dienen in een grote pot geplant te worden, vergeet tijdens een veegbeurt de onderkant van de plantenpotten niet om schimmel en mosgroei te voorkomen!

Voorkom dat uw Bamdura product in aanraking komt met mest of bestrijdingsmiddelen.

Als er sneeuw of ijs op uw Bamduraproduct ligt mag u dat verwijderen met een kunststof sneeuwschuiver. Gebruik nooit een metalen exemplaar omdat dit krassen veroorzaakt.

Gebruik Calcium Chloride of strooizout om de sneeuw of ijs te laten smelten.

Om vlekken door etensresten te voorkomen raden wij aan om kleden of placemats te gebruiken. Onder een BBQ kunt u een oude kartonnen doos leggen. Alle etensresten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Kleine beschadigingen door krassen vervagen of verdwijnen na 12 tot 16 weken door de buitenlucht. Nooit aceton of oplosmiddelen op uw Bamdura producten om de mooie natuurlijke kleur van het oppervlak te bewaren.

Voordat u bescherming gaat aanbrengen borstelt en reinigt u het Bamdura product zorgvuldig. Daarna brengt u mos en schimmel verwijderaar aan. (Lees de instructies op de verpakking.) U kunt vergrijzing tegengaand door bescherming op oliebasis te gebruiken.

Bovenstaande factoren kunnen mos en schimmelvorming helpen tegen gaan. Deze punten moeten zorgvuldig worden nageleefd.

Hoe kunt u uw Bamdura product schoonmaken?

Deze schoonmaak en onderhoudsinstructies helpen u bij het verwijderen van mos, schimmel, bessen vlekken, vogelpoep, vetvlekken, urine van uw huisdier en vele andere vlekken. 

Voor levenslang plezier van uw aankoop leest u alstublieft het hele artikel voordat u agressieve middelen gaat gebruiken.

U heeft het volgende nodig:
Een grote emmer, een zachte en een medium borstel met lange steel. Voor uw eigen veiligheid draagt u antislip schoeisel, handschoenen, een veiligheidsbril en werkt u uitsluitend buitenshuis. Een hand spuit apparaat verbeterd de menging van de vloeistof. 

Let op: krachtige schoonmaakmiddelen en chloor beschadigen planten en brengen schade toe aan het milieu!

1. VOORBEREIDING:
"Veeg of blaas" uw vlonder of hekwerk schoon. Besproei bloemen en planten in de directe omgeving en maak ze goed nat. Doe dit vooraf, tijdens en na de schoonmaakbeurt met schoon water om het schoonmaakmiddel te verwijderen.

2. MENGVERHOUDING BIJ DE EERSTE SCHOONMAAKBEURT:
Om mos, schimmels en (winter)vuil te verwijderen mengt in de verhouding 1:1 water en een veilig reinigingsmiddel. Dit kan mos verwijderaar zijn of Oxygen bleach (YouTube filmpje) Dit is online te koop.

Als u een mengsel maakt van in totaal 8 liter is dat voldoende voor ongeveer 40m2.  

Onderhoudsbeurt: Als er geen ernstige vervuiling is opgetreden kunt u volstaan met een mengverhouding van 1 deel reinigingsmiddel en 3 delen water (verhouding 1:3) dit is dan voldoende voor 120m2. Hiermee geeft u uw vlonder een mooie opfrisbeurt!

3. Gereedschappen:

Om uw schoonmaakmiddelen te verdelen gebruikt u een zachte borstel met lange steel. Een handspuit is ook prima te gebruiken. Om uw schoonmaakklus te starten gebruikt een medium harde borstel. Deze werkt prima om in de kieren en groeven van uw bamboe vlonder of meubilair te komen. Een lange steel aan de borstel verlicht uw schrobwerk. Na uw schrobwerk moet u proberen zoveer mogelijk water te verwijderen. Dit kan met een waterzuiger of trekker en dweil. Hierdoor worden zogenaamde 'Sun spots' tegengegaan. Dit zijn opgedroogde waterdruppels die kleine donkere vlekjes achterlaten.

ZEER BELANGRIJKE WAARSCHUWING:

Gebruik geen hogedrukreiniger voor uw schoonmaakklus! Door de hoge kracht van het water kan uw vlonder onherstelbaar beschadigen.

De beschermende olie wordt uit de laminering geblazen en zal uw vlonder of meubel beschadigen. De ultraviolette straling die eventueel door de zon en nevel op uw vlonder straalt zal de zgn. 'sealers' beschadigen en daardoor zullen de bamboevezels de onderlinge verbinding verliezen. Deze beschadigde bamboevezels zijn bij een volgende 'aanval' door de hogedrukreiniger een gemakkelijke prooi.

Het gebruik van een hogedrukreiniger zal dus niet alleen splinters veroorzaken maar door de hoge druk zal het water diep indringen en de beschermingsmiddelen mee terug nemen naar de oppervlakte waardoor een open voedingsbodem voor schimmels en mosvorming zal ontstaan.

4. HOE GAAT U TE WERK? Werk systematisch  (Voorbeeld: 1x1 of 2x2 m)

Werk van hoog naar laag, dus railings eerst gebruik de zachte borstel of handspuit om op het eerste deel het reinigingsmengsel aan te brengen. Nadat zich een schuimlaag heeft gevormd, stapt u over op de medium borstel om het schuim in te borstelen. Het is níét nodig om veel kracht te zetten! laat het schuim 10-15 minuten inwerken. Zorg ervoor dat het schuim niet opdroogt. Spoel het schuim grondig weg met een tuinslang en ga verder naar een volgend deel van uw klus. Herhaal tot uw project klaar is. 

LET OP: U kunt zoals eerder gezegd een Oxygen bleach gebruiken. Oxygen bleach is niet chloorhoudend. Chloor is giftig voor uw planten en begroeiing en kan de natuurlijke kleur van bamboe beschadigen. Daarnaast zal een chloorhoudend reinigingsmiddel de schroeven, bouten en andere bevestigingsmaterialen eerder laten roesten.
Oxygen bleach is een niet giftig poeder dat u oplost in water. Het is niet zo agressief als chloor, het doodt geen planten in de directe omgeving en behoudt de kleur van uw bamboe. Eénmaal opgelost in water ontstaan er miljoenen zuurstof belletjes. Deze belletjes hebben de eigenschap dat ze snel en veilig uw bamboe reinigen 

5. RESULTAAT:
Mos en groene aanslagreiniger dood de sporen en schimmel. Het lost olie op en drijft olie en vuil naar het oppervlak. De eerste schoonmaakronde is meestal al voldoende voor een prima resultaat. Als tijdens het schrobben gekleurde belletjes verschijnen. (Bruin van vuil, Groen van de aanslag of zwart van schimmels of olie.), betekend dit dat u met een sterk vervuild project bezig bent. Dit deel heeft wellicht een tweede beurt nodig voordat u verder gaat. 

6. DE LAATSTE HANDELINGEN:
Maakt het oppervlak drupvrij om SUN SPOTS te voorkomen (door de zon opgedroogde waterdruppels).

Hoe kunt u het beste uw meubel of vlonder schuren?
Voordat u met een schuurmachine aan de slag gaat controleert u of alle schroeven netjes verzonken zijn. Daarna begint u met grof schuurpapier vervolgens medium uw meubel of vlonder te schuren. Verwijder zorgvuldig na het schuren alle stof voordat u gaat aflakken.

Hoe gaat u lakken?
Omdat bamboe vezels veel harden zijn dan houtvezels bevelen wij een epoxy lak op waterbasis aan met synthetische hars. Deze hars heeft een lagere moleculaire dichtheid en dringt beter in de bamboe vezels. Deze hars bevat geen olie die schimmels weer een voedingsbodem geven en kan de vergrijzing tegengaan.
Deze lak dient altijd in twee dunne lagen te worden aangebracht, de tweede voordat de eerste helemaal droog is. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig en leef de voorschriften na.

Deze tips helpen om de levensduur van uw bamboe product te verlengen.

Veel succes!