Bamboe is supergras!

Over bamboe

Als lid van de gras familie groeien zo'n 1400 bamboe soorten wereldwijd in diverse klimaten. Voor onze producten gebruiken we Moso bamboe dat voornamelijk in China gekweekt wordt en daarnaast in andere aziatische landen. Als de snelst groeiende plant van de planeet kan bamboe wel een meter per etmaal groeien.

 

Moso stengels worden ruim 20 meter hoog en kennen een diameter tot wel 20 centimeter. Chinese bamboe kwekerijen lijken daardoor meer op bossen dan velden.
In tegenstelling tot boomstammen kunnen de holle buisvormige stengels niet eenvoudig in plnaken gezaagd worden. De meestgebruikte techniek is om de stengels in smalle strips te snijden. Daarna worden ze geplet en 'gekookt' om suikers en zetmeel te verwijderen.

 

Fabrikanten drogen de strips daarna in grote ovens en via een lamineer techniek worden dan planken en balken in diverse afmetingen gemaakt. Door middel van schaven kunnen daarna allerlei vormen gegeven worden aan de massieve balken. Als bijprodukt kunnen de snippers vermengd met een lijmprodukt in allerlei vormen worden geperst om als gebruiksartikel te worden verkocht.

 

Bamboe in één van 's werelds vruchtbaarste gewassen en kan snelgroeiend volgroeid zijn in ongeveer 4 jaar, grote winst vergeleken met conventionele houtbouw waarbij die soorten 25 tot wel 70 jaar nodig hebben om te volgroeien. Ondanks het feit dat veel mensen de bamboe plant kennen is vrijwel iedereen verbaasd als men leert dat er meer dan 1000 geregistreerde toepassingen zijn van bamboe.


Feitelijk is bamboe een tropisch gras, met een uitgebreid wortelstelsel dat jaarlijk 4 tot 6 nieuwe scheuten aanmaakt en zichzelf vermeerderd. Samenvattend is bamboe  één van de duurzaamste gewassen op aarde omdat het van nature zelfherstellend is. 

 

Karakteristieken

Bamboe is een zeer duurzaam bouwmateriaal voor gebruik in ruimtes die intensief gebruikt worden en is bestand tegen slijtage als gevolg van druk verkeer in de ruimte. Het is duurzaam genoeg om beschadiging te voorkomen Door vallende objecten in de keuken of intensief belopen ruimten als woonkamer en gangen.

Warmte
Bamboe bouwmateriaal voorziet de ruimte van een warme atmosfeer door haar natuurlijke patronen. Terwijl veel mensen de charme waarderen van een houten vloer zoeken anderen een look die beschreven wordt als  "out of the box". Die mensen willen toch ook een zekere graad van behagelijkheid in het interieur brengen. Het gebruik van bamboe geeft uw woning een huiselijke uitstraling en geeft een comfortabel en warm gevoel.

Milieu vriendelijk
Bamboe is één van de milieuvriendelijkste opties als bouwmateriaal , want het word gemaakt van een materiaal dat zichzelf in korte tijd vernieuwd. Het is een grassoort die opnieuw groeit nadat het na zorgvuldige monitoring geoogst wordt. Bamboe heeft geen chemische middelen nodig voor reiniging en onderhoud.

Kleur
Bamboe bouwmateriaal kent in de basis twee kleuren De eerste is de natuurlijke 'blonde' kleur waarbij de unieke groeipatronen zichtbaar zijn die in elk decor passen. De tweede kleur is een rijke amberkleur, een donkere teint die bereikt wordt door een verhittingsproces waarbij het natuurlijke zetmeel gecarboniseerd word. Daarom heet dit gecarboniseerde bamboe.

Cutting edge
Bamboe hoort bij de laatste generatie nieuwe bouwmaterialen die op de markt verschenen zijn. Het word algemeen gewaardeerd door velen en vooral door diegene die het verwerken mag. Bamboe bouwmateriaal geeft een unieke uitstraling aan uw gebouw, huis, kantoor of tuin met een prachtige natuurlijke stijl.

Bamboe en het milieu

“Bamboefenen is één van de beste kansen voor boeren op het platteland van China" zegt Manuel Ruiz-Pérez, een professor aan de universiteit van Madrid die de afgelopen 15 jaar samen met Chinese wetenschappers bamboe bestudeerde. Elke mooie kans heeft vaak echter ook een donkere kant; in het verleden werden onder druk van de groeiende vraag gezonde bossen gekapt om bamboe te gaan verbouwen. Een handelwijze die Ruiz-Pérez calls “completely crazy” noemt vanuit milieu oogpunt, want het erodeert de biodiversiteit en het reduceert de CO2 opname voordelen. Maar sinds de Chinese overheid haar bosbouw politiek in de late 90 er jaren hervormde, boskap om bamboe te planten is bijna buiten gebruik geraakt volgens Ruiz-Pérez, die de bamboekweek bestudeerde aan de hand van satellietfoto's. “Ik zeg niet dat het niet gebeurt, maar we hebben het recentelijk niet meer gezien. Aan de andere kant zien we dat bamboe wordt gekweekt op steile hellingen en verlaten agrarische gronden.”— waar, zo legt hij uit de verbouw nettowinst is voor het milieu.


Bamboe feiten

 • Geen illegale kap van bossen
 • Helpt opwarming van de aarde te voorkomen
 • Geen onplezierige geur
 • Ovengedroogd bamboe kent geen vervuilende stoffen
 • Bamboe is van nature beresterk en duurzaam met een hoge buigzame kracht vergelijkbaar met staal
 • Al onze bamboe produkten zijn niet giftig en brengen geen schade toe aan het milieu
 • Resistent tegen rotting, schimmels en meeldauw
 • Geen splinters of schilfering
 • Hoge resistentie tegen kromtrekken en vervormen
 • Superieure soortelijk dichtheid in vergelijking met de meeste houtsoorten als teak, eiken en esdoorn soorten
 • Bamboe is dimensioneel stabiel wat resulteert in minder zwellen en krimpen
 • Bamboe is lichter in gewicht, gemakkelijk te hanteren en te instaleren door ons verborgen beugelsysteem
 • Bamboe is gemakkelijk te onderhouden, schilderen en te conserveren.